• Головна
  • Новини
  • Оголошення
  • Мультимедіа
  • Форум
  • Каталоги
  • Блог
  • Головна » Головне » Вибори в Чехії завершилися

    Вибори в Чехії завершилися

    В ході дводенного голосування союз трьох політичних сил під назвою "Разом" набрав 27,77 відсотка. Слідом йде очолюване прем'єром Андрієм Бабішем рух ANO (27,15 відсотка). У нижній палаті чеського парламенту будуть також представлені "Піратська партія" в коаліції з рухом "Старости і незалежні" і партія "Свобода і пряма демократія". Вперше в післявоєнній історії депутатські мандати не отримають комуністи, за стінами парламенту опинилися і соціал-демократи.

    "Разом" об'єднує праволіберальну Громадянську демократичну партію на чолі з колишнім міністром освіти Петром Фіалою, християнських демократів і партію TOP-9. Спостерігачі вважають успіх правих лібералів цілком передбачуваним на тлі тих проблем, які сьогодні переживає Чехія в зв'язку з пандемією. Виборці повелися на обіцянки швидкого економічного зростання, які їм пообіцяли. Що ж стосується провалу лівих, то вони явно не зуміли мобілізувати свій електоральний ресурс. У тих регіонах, які вважаються оплотом комуністів і соціал-демократів, зафіксована найнижча явка на виборчі дільниці. До речі, в цілому чехи продемонстрували цілком гідний рівень громадянської свідомості, їх середня явка склала 65 відсотків.

    Вибори пройшли, але політична інтрига все ще залишається, і тепер вона буде пов'язана з формуванням нового уряду. Справа в тому, що президент Мілош Земан ще раніше заявив про те, що доручить формування кабінету не перемогла коаліції, а лідеру тієї партії, яка набере більшість голосів. В даному випадку це рух Андрія Бабіша ANO ( "Акція незадоволених громадян"), йому дістанеться третина з двохсот парламентських крісел.

    У свою чергу лідери правих теж спробують об'єднатися, щоб отримати більшість голосів у нижній палаті, вони вже почали консультації з цього приводу. Інакше кажучи, цілком може повторитися ситуація чотирирічної давності, коли країна жила без уряду понад вісім місяців: Андрій Бабіш з благословення президента пропонував свій варіант кабінету, а парламентська більшість голосувала проти.

    Звичайно, в зв'язку з підсумками виборів виникає питання: а що зміниться тепер в стосунках між Росією та Чехією? Професор Вищої школи економіки Олег Солодухин вважає, що приводів для оптимізму немає:

    - По-перше, сам процес формування уряду буде досить тривалим і займе, швидше за все, не один місяць. По-друге, сили, які сьогодні претендують на владу в Чеській Республіці, жодним чином не відносяться до Росії дружньо, що вони демонстрували неодноразово і з різних приводів. Так що, як мені здається, мова йде не про поліпшення відносин, а про те, щоб не допустити їх подальшого погіршення.

    Цілком може повторитися ситуація чотирирічної давності, коли Чехія жила без уряду понад вісім місяців

    У неділю відбулася зустріч прем'єра Андрія Бабіша і президента Мілоша Земана. Як вважають чеські журналісти, під час неї обговорювалися підсумки виборів. Відразу після зустрічі президент був терміново госпіталізований у військовий госпіталь Праги.
    11.10.2021
    0
    426
    uaworld
    Головне
    Коментарі (0)
    Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Від редакції   +18 | Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації. Думка редакції може не збігатися з думкою авторів. Редакція не несе вiдповiдальностi за матерiали, опублiкованi з посиланням на інші видання та за зміст коментарів, розміщених користувачами сайту. |
    Copyright MyCorp © 2024. //
    Догори